facebook   twitter

pontika

viapontika

Аджибадем Сити Клиник Бургас с дежурни екипи за новогодишните празници
30 Декември, 2017

Бургазлии трябва да бъдат спокойни - в кардиохирургичната болница на Бургас Аджибадем Сити Клиник дежурни екипи ще се грижат за здравето им в празничните дни.

Нова година е повод за срещи и веселие, но това не означава да прекалим с яденето и пиенето и да стигнем по спешност до лекар.
image
За да бъде празникът истински и не безпокоим близките си, специалистите от „Аджибадем Сити Клиник Бургас съветват хората с високо кръвно и хронични сърдечни заболявания да бъдат умерени с алкохола и храната.

И все пак, ако почувствате неразположение или болка, имате хипертонична криза или излезете от ритъм, съветът е да да не отлагате посещението в болницата с предтекст, че е празник.

Кардиолозите предупреждават, че инфарктите в празничните дни не са изключение, затова при най-малко съмнение, трябва максимално бързо до се придвижите до най-близката болница с ангиографска лаборатория.
Трябва да се знае, че всяка минута при инфаркт е от изключително значение. Ако пациентът е дошъл до първия час, кардиолозите могат да ограничат засегнатата сърдечна зона до степен, след време да няма следи от него по отношение на работата на сърдечния мускул, на кардиограма, на кондиция и на начин на живот.
И обратното – при пациенти, които идват на третия, петия, шестия ден, инфарктът прави необратими поражения, а много често, ако все пак оживеят, пациентите стигат в последствие до операции и се инвалидизират за цял живот.
Много пациенти отлагат болницата с надеждата, че е нещо леко, че „ще мине”, защото не разпознават болката и решават, че не е нужно да се обърнат към лекар. Тогава наистина могат да се случат необратими неща.
Апелът на специалистите е при всеки симптом – задух, припадък, болка в зъбите, в гърдите, в гърба, дискомфорт, прималяване, необичайно изпотяване, да се придвижите до кардиоклиниката. Даже да е напразна тревогата, добре е човек да се консултира със специалист в болница, където да получи помощ и грижа.


Категория: предстоящо

Д-р Николай Танчев: Пролапсът на митрална клапа трябва да се проследява
19 Декември, 2017

Пролапсът на митрална клапа е вродено дегенеративно клапно страдание, което при мнозинството от болните, особено при тези под 50 години, протича безсимптомно с малко клинични прояви.
Дефектът на клапата се открива обикновено случайно. При засилена физическа дейност или при активни спортисти той се проявява със засилено сърцебиене, но може да се предположи още в кърмаческа възраст, когато лекарят долавя така наречения „шум на сърцето”- казва кардиологът от отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Николай Танчев.
Сърцето, освен че изтласква кръвта, я движи в една посока, а сърдечните клапи спират връщането на кръвта назад. Когато двете платна на митралната клапа не се затварят плътно, започва в различна степен да се връща кръв към лявото предсърдие. Това нарушение на хемодинамиката на сърцето се нарича пролапс на митралната клапа и спада към класификацията на сърдечните пороци.
Най-често митралният пролапс е вроден и диагнозата се поставя с ехокардиография. Ние лекарите обясняваме пролапса обикновено като козметичен дефект- обяснява д-р Танчев.
Но разбира се има пациенти, които усещат наличието му като умора, гръден дисконфорт, тревога, аритмия и сърцебиене. Възможно е при увеличаване на потока кръв, който се връща обратно, да се стигне до оперативна пластика или замяна на митралната клапа. Този вариант се среща най-често при възрастни мъже с хипертония и висока степен на затлъстяване.
Аномалията се проявява с внезапно учестяване на сърдечния пулс, който може да стигне до 160 удара в минута, както и с кратковременна загуба на съзнание. Сърцебиенето меже да бъде причинено както от ускорението на сърдечната дейност, така и от силен стрес.
Установен веднъж, митралният пролапс трябва да се контролира и проследява с ехокардиография, като редовните прегледи веднъж годишно за оценка значимостта на пролапса и неговата прогноза, са задължителни. Спортуването е под условие, защото може да бъде и много опасно, особено ако в електрокардиограмата има удължен QТ интервал, който също е вроден. Той е най-честатата причина за внезапна смърт при спортисти, при които аутопсията показва наличие на пролапс на митралната клапа.
Трябва да се знае, че фитнесът не е полезен за сърдечния мускул, както и тежките и екстремни натоварвания.
При тази диагноза препоръчителната динамика е половин час бързо ходене, което е изключително полезно за сърцето- подчертава д-р Танчев. И най-важното- живейте без стрес, с положителни мисли и емоции, защото всичко в този живот минава през сърцето, затова нека се стремим да бъдем положителни и щастливи.

Категория: медицина

Д-р Вера Семерджиева-Каршакова: Ехографията е задължителна при кардиологичен преглед
10 Декември, 2017

„Млад човек, който има има повторяема болка в гърдите, която се проявява през определени интервали от време, отива на преглед в частен кабинет на кардиолог. Кардиограмата е абсолютно нормална, пациентът изглежда здрав от физикалния оглед, кръвното му е нормално, но кардиологът, който има много добър ехограф, вижда, че става въпрос за дисекация на аортата. Изпратен в кардиохирургичната болница на Бургас „Аджибадем Сити Клиник” в рамките на три часа той е опериран и животът му е спасен, като до ден днешен човекът си е жив и работоспособен”– разказва кардиологът от отделението по кардиохирургия в болницата д-р Вера Семерджиева-Каршакова.
image
„Ехокардиографията е част от прегледа при един кардиолог и е абсолютно задължителна за всеки един пациент, който има оплаквания, свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Тя е златен стандарт за дисекация на аортата, вродени малформации, сърдечните пороци, белодробния излив.
„Без този метод прегледът е половинчат, ехокардиографското изследване дава най- точна представа за структурата и функциите на сърцето-подчертава д-р Семерджиева-Каршакова.

В начина на мислене на лекаря настана революция, когато ехографите се превърнаха от нещо скъпо и трудно достъпно, за което се чакат часове и се прави от един единствен лекар в определена болница, в нещо, което е достъпно и присъства във всеки кардиологичен кабинет - казва специалистът. Мога да сравня навлизането масово на ехографията като диагностичен метод в лекарската практика с откриването на слушалката от Лаенек преди 200 години.

Ехографията, макар и субективен метод, който зависи от опитността на лекаря, от остротата на зрението, цветоусещането, от неговото мислене, дава един много бърз ориентир. Показва как работи сърцето като орган, дали има някакъв проблем, какво е състоянието на клапите, как върви лечението, когато е започнато.

Може бързо да те насочи дали пациентът има прояви на сърдечна недостатъчност, преди той да е почуствал оплаквания и да е казал, че се задушава. Преди още да е направена коронарографията, кой точно съд е страдащият, защото когато има стеснение или запушване в него, определен участък от сърцето не се храни добре и с ехографа кардиологът вижда как този сегмент от сърдечния мускул работи по-слабо и по-бавно, не се движи или се движи в неправилна посока и останалите участъци на сърцето се опитват да компенсират това. Тоест могат да се доловят много фини разлики.

Същевременно е евтин начин на изследване, няма инвазивност- не се прониква в тялото на пациента, не е болезнен, не вреди, може да се прави многократно. Лесно транспордабилен-има вече апарати, колкото лаптоп, а в Щатите ползват вече приложение за айфон. Тази машина е незаменима в операционната, повечето кардиохирургични операции се правят с нейна подкрепа.
Комплексната оценка за състоянието на един пациент зависи от съвкупността от много изследвания - коронарография/ инвазивните методики/, ехография, електрокардиограма, функционални стрес тестове. Но най-голямата полза от ехографа е в нашето ежедневие, при първата ни среща с пациента- подчертава д-р Семерджиева-Каршакова. Когато нямаш никакви данни, ехографът ти дава бързо възможността да се ориентираш правилно, дали задухът е е от сърдечен, белодробен или психосоматичен произход. Затова смело мога да кажа, че това е нашето ново революционно оръжие.

Категория: медицина

Доктор Мартина Ралева: При лекуван навреме ендокардит са достатъчни само антибиотици
1 Декември, 2017

imageЕндокардитът е възпаление на вътрешната обвивка на сърцето. Заболяването може да протече различно – както по продължителност, така и в зависимост от настъпилите усложнения, като най-опасната последица е увреждането на клапите на сърцето - казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас.

Ендокардитът се проявява като ревматичен или инфекциозен. При ревматичния ендокардит температурата може да бъде незначителна, болният да се чувствува сравнително добре и да не се забелязват никакви болестни смущения. Времетраенето на неговото протичане е обикновено няколко месеца. Леките форми на ендокардит могат да отшумят и за седмици.
Понякога ендокардитът протича със субфебрилна / постоянно повишена до 38 градуса / температура и незначителни клинични симптоми.

Инфекциозният ендокардит в повечето случаи се получава от стафилококова инфекция. Заразата може да проникне в организма при зъболекарски или медицински процедури. Инфектирането на сърцето е пряко зависимо от нивото на устната хигиена, затова тя трябва да се спазва. Ендокардит може да се причини от бактериите, които се намират в устата и горните дихателни пътища.
Рискови са също така възпалителни заболявания на червата или чревни нарушения.

При незначително възпаление увредената тъкан се възстановява напълно и сърцето работи нормално. А ако и лечението е адекватно, пациентът има 90% шанс за постигане на пълно възстановяване, подчертава д-р Ралева.

Лечение с антибиотици в повечето случаи е напълно достатъчно. Пациентите обикновено могат да се приберат вкъщи, веднага след като температурата им се върне в нормалните граници. Антибиотичното лечение продължава още известно време и може да се спре само след контролен преглед и указание на лекар.

При ненавременно лечение рисковете за усложнения са много по-големи, предупреждава кардиологът. Има случаи, при които измененията и особено язвените разрушения в клапите така изменят строежа им, че пълното им възстановяване е невъзможно. В процеса на възстановяване се развива фиброзна тъкан, като при зарастването клапите не могат да запазят първоначалния си строеж и се деформират.
Пациентът може да получи сърдечна недостатъчност или аритмия. Много голяма е опасността инфекцията да плъзне по цялото тяло, да увреди жизнено важни органи, да предизвика застрашаващи живота абцеси.

В по-тежките случаи се налага хирургическа интервенция. Оперативното лечение се прилага, ако клапите са необратимо деформирани или пък болният не се повлиява от медикаментозно лечение.

Пациенти с предишно сърдечно заболяване са най-застрашени от ендокардит. В рисковата група влизат хора с прекарана сърдечна операция, имат поставен пейсмейкър, боледували са от ревматизъм, който е увредил сърдечната клапа.
Предразположени са пациенти с бактериални заболявания като менингит или пневмония, диабетици, онкоболни след химиотерапия, носители на ХИВ-вирус.

Това е изключително сериозно заболяване, което инвалидизира все повече хора. Колкото по-рано бъде открито то, толкова прогнозата е по-добра. Не подценявайте симптомите и не се самолекувайте, апелира д-р Ралева.

Категория: медицина

Аджибадем Сити Клиник Бургас продължава кампанията за превенция и лечение на артериалните заболявания
1 Декември, 2017

Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас продължава до края на ноември кампанията за превенция и лечение на артериалните заболявания.
image
Кампанията е насочена към диабетици, хора с високо кръвно налягане, пушачи и фамилно обременени, които са основната група с предразположение към съдови болести.

Профилактичните прегледи ще се извършват с Доплер ехограф, който дава категоричен резултат при диагностика на артериалните заболявания. Желаещите да се изследват с висококачествения метод в рамките на кампанията могат за 25 лева при редовна цена 50 да направят изследването.Часовете се записват на телефон: 056 893 860.

Завеждащ кабинета по ангиология е д-р Насратуллах Мобаракшах, ангиолог, кардиолог и специалист вътрешни болести.

Атеросклерозата е свързана с промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, което ги прави неспособни да осъществяват нормално функциите си. Развитието на атеросклерозата е бавен процес, който продължава с години.

В 40 % от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт, а и при 20 % - внезапната сърдечна смърт.

При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, нарушена координация, залитане и депресия. Острата форма е мозъчният удар или инсулт.

Засягането на периферните артерии на долния крайник води до развитието на периферна артериална недостатъчност
Голяма част от хората получават инфаркт ,а за жалост се стига и до внезапна сърдечна смърт или инсулт в състояние на „пълно здраве”. Затова всички лица с повишен риск за атеросклероза трябва да се отнасят сериозно и да правят редовни профилактични прегледи.

България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Особено тревожен е фактът, че през последните години се засягат все по-млади индивиди.

Аджибадем Сити Клиник Кардиохирургичен център Бургас има пълния капацитет за правилно диагностициране и лечение на артериални заболявания. С настоящата кампания лечебното заведение има амбицията да профилактира повече застрашени от съдови болести пациенти и да сведе риска от усложнения до минимум.

Категория: медицина

« По-стари публикацииПо-нoви публикации »
Lobby Agency © 2010-2021. All rights reserved.
Powered by Ziron. Theme by OverHertz OOD